Požari otv. prostora Podgora-Tučepi 18-22.06. 2017

U noći 18.06 oko 2 sata ujutro izbio je požar u Gornjoj Podgori. Po dojavi na teren odmah izlaze sve raspoložive vatrogasne  snage sa cijele rivijere, a vatra nošena orkanskom burom za kratko vrijeme zahvaća veliku površinu i poprima katastrofalne razmjere.

Ubrzo su u pomoć pristigle i snage iz ostatka Splitsko-dalmatinske županije. Nakon cjelodnevog gašenja, te uz pomoć kanadera koji su stigli nakon smirivanja bure, požar je stavljen pod kontrolu pa se nastavilo raditi na sanaciji terena. Međutim sljedeće noći,uz novo jačanje bure dolazi do novog požara svega nekoliko kilometara zapadnije. Iako su sve snage i dalje bile na terenu u neposrednoj blizini, zbog jakog vjetra i nepristupačnog terena, vatra je vrlo brzo zaprijetila hotelima u Tučepima te Makarskoj. Radi sigurnosti izvršena je evakuacija iz ugroženih hotela u Tučepima, a zahvaljujući krajnjim naporima vatrogasaca na terenu obranjena je i park šuma Osejava.

Nakon što je i taj požar stavljen pod kontrolu, na sanaciji tih požara radilo se još nekoliko dana,a na gašenju su bili vatrogasci iz svih krajeva Hrvatske kojima su se pridružile i vojne snage. Opožareno je preko 500 hektara površine.

Home Arhiva Požari otv. prostora Podgora-Tučepi 18-22.06. 2017